Yaşama dair herşey!

Patara pilajı cennetin adresi « Geri

E-posta 04.12.2011'de eklendi.
Patara pilajı cennetin adresi İngiliz pazar gazetelerinden The Sunday Times, 100'den fazla seyahat acentesi arasında yaptığı araştırmada oyların yarısından fazlasını alan Kalkan yakınındaki Patara'yı dünyanın en güzel plajı seçti.

Antalya'daki Patara sahili, dünyanın en güzel plajı seçildi. Patara'yı doğal güzelliği, kumu, denizi, güneşi ve tarihi çevresiyle dünyanın bir numarası olduğunu İngiltere'de yayınlanan en saygın pazar gazetesi The Sunday Times yaptığı bir ankette en iyi 10 plaj arasına Fransa, Yunanistan, Tayland, ‘‘Turks and Caicos’’ Adaları, Karayipler'deki Anguilla Adası, Kenya, Seyşel ve Avustralya sahilleri girdi. Ünlü rakiplerini geçerek dünyanın en güzel plajı seçilen Patara ile ilgili habere ‘‘The Sunday Times’’ tam sayfa ayırdı.


Patara

zeki pinar | MySpace Video



‘‘Niçin Patara? Niçin Karaipler'de veya Hint Okyanusu ile Güney Pasifik'teki bir yer değil? Niçin mercan adaları, palmiye ağaçları, beş yıldızlı otellerle çevrili bir yer değil?’’ sorularını soran Sunday Times, bunlara turizm yazarı Mark Hodson'ın kaleminden yanıt verdi. Bu soruların yanıtını bulmak ve turizmcilerin seçiminin isabetli olup olmadığını anlamak amacıyla geçtiğimiz ay Patara'ya gelen Mark Hodson, 15 km'lik sahilin Akdeniz'in en temiz noktası olduğunu vurgulayarak şunları yazdı:

MÜTEAHHİTLERDEN KURTULMUŞ

‘‘Sahil, çok ince kumu, kum tepecikleri ve bembayaz lületaşları ile dolu. Burasının 3 bin yıl öncesinin Likya medeniyetinden kalması ve dünyanın en ender rastlanan canlılarından caretta caretta kaplumbağalarına ev sahipliği yapması, müteahhitlerin elinden kurtulmasını sağlamış. Patara'da yürüyüş çok hoş. Ilık bir bahar sabahı gittiğim Patara'da çevre sakinleri gururla kumun güzelliğinden bahsedip yazın 40 saniyede yumurta pişirdiklerini anlatıyorlar. Kum her yerde, antik kalıntıların üzerinden dökülüyor. Görkemli Roma tiyatrosu görülmeye değer. Deniz ise bambaşka. Nisan ayında bile yüzülecek kadar sıcak. Sanayi atıkları veya kentlerle kirlenmemiş. Kıyı, küçük çocukların oynayabileceği kadar güvenli.’’

Patara'nın sadece koruma alanı içinde olduğu için değil, Teke Yarımadası'nın en uç noktasından Toroslar'ın eteklerine kadar uzanan doğal konumuyla da bozulmadan kaldığını belirten yazar Hodson, kentin Likya, Yunan, Roma, Bizans ve Arap egemenliğine girmiş tarihi bir liman olduğunu kaydetti.

Ağırlıkları 100 kiloyu bulan caretta caretta'ların Patara sahillerine ne zaman geldiğini kimsenin bilmediğini belirten yazar kaplumbağaların korunması için bölgede alınan önlemlerden de övgüyle söz etti. Ancak Patara'ya birkaç km ötede yapımı planlanan yeni havaalanı projesini eleştiren gazete, bunun dışında doğal güzelliği bozacak çok az unsur bulunduğunu hatırlattı.
DÜNYA SIRALAMASI

Patara (Türkiye)

La Baule (Fransa)

Koukounaries

(Yunanistan)

Grace Bay

(Turks and Caicos Adaları)

Mirtos (Yunanistan)

Laem Tong (Tayland)

Malliouhana Beach

(Karayipler)

Watamu (Kenya)

Anse Lazio

(Seyşel Adaları)

Whitehaven (Avustralya)

Kirlenmeden korumaya ilk adım

Geçtiğimiz cuma günü Club Patara'da projenin tanıtılması amacıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Kalkan belediye Başkanı Mustafa Şalvarlı da katıldı. Proje, Türkiye'nin temiz kalmış koylarından biri olan Kalkan'ın korunması amacıyla bilimsel araştırmalara hız verme ve bir dizi eğitim çalışmalarını kapsıyor.

Proje kapsamında TÜDAV, Kaş-Kalkan civarındaki otel personeli, tekne ve yat kaptanları ile gemicilere de bilgilendirmeye yönelik seminerler verecek.

Club Patara'nın projeye, imkanlarını sunarak ve Patara Evleri'nin satışlarından elde edilen gelirden bağışta bulunarak destekleyeceği bildirildi.

Club Patara adına açıklama yapan Yüksek Mimar Turhan Kaşo ise, projede TÜDAV'a destek vermekle gurur duyduklarını vurgulayarak şunları söyledi:

‘‘Club Patara'nın doğa bilinci konusunda sergilediği titizliğin, konuya duyarlılık gösteren ve çevre bilinci olan herkes tarafından hatırlanacağını bilmek ayrıca gurur veriyor. Beni asıl heyecanlandıran, Club Patara sahillerinin ve Kaş-Kalkan'ın da içinde yer aldığı tüm kıyılarımızın, korunmasına yönelik projemizin teşvik edici bir örnek oluşturmasıdır.’’

Club Patara ayrıca, FEE (Foundation For Environmental İn Europe) tarafından Avrupa'daki plaj ve marinalar incelenerek verilen Mavi Bayrak ödülünün sahibi.

TÜDAV ve Club Patara, Kaş-Kalkan deniz alanının korunması için proje başlattı

Patara'da tarihe dönüş

Kaş'ın dünyaca ünlü antik kentinin yüzyıllar öncesi görünümüne kavuşturulması için gerekli onaylar alınarak çalışmalar başlatıldı.

KAŞ'ın dünyaca ünlü antik Patara Kenti denizinin, yüzyıllar öncesindeki doğal görünümüne kavuşması için yetkililerin çabası sonuç verdi. Kaş Kaymakamı Halil İbrahim Akpınar ve ANAP İlçe Başkanı Halil Kocaer'in Akdeniz Üniversitesi Likya tarihçilerinden aldığı bilgilerle Patara'nın yüzyıllar önceki görünümüne kavuşturulması için start verildi.

VALİLİKTEN ONAY ÇIKTI

Antalya Valiliği'nden verilen onayla, Yüksek Anıtlar Kurulu'ndan kum tasfiyesi için izin alındı. DSİ Bölge Müdürlüğü'nün turizm sezonu bitimiyle deniz ve gölet arasında oluşan kumları başka bir bölgeye taşınmasına karar verildi. Yetkililer, deniz ve gölet bağlantısının sağlanmasıyla bölgeye her yıl onbinlerce turistin geleceğinin tahmin edildiğini söyledi.

BÖLGE SİT ALANI İÇİNDE

SİT alanı olan bölgede en küçük çalışma için dahi valilik, Yüksek Anıtlar ile Kültür Doğa ve Tabiatı Koruma Kurulu'ndan izin alınması gerekiyor. Kaş Kaymakamı Halil Akpınar ve ANAP İlçe Başkanı Halil Kocaer, ‘‘Tatlısu kaynağı gölet ve deniz birleşince su akışı sağlanacak. Böylece Patara tarih öncesindeki günlerine dönecek’’ dedi.

Forbes: Patara dünyanın en iyi 25 plajından biri

Sükunet içerisinde mükemmel ve sessiz bir tatil arayanlar için Afrika’nın sert dalgalara sahip sahillerinin çok uygun olmadığı belirtilirken yüksek dalgalar arasında sörf yapmak isteyenler içinse Hawaii ve Miami South Beach tavsiye edildi.

Araştırmaya Türkiye’den de Antalya, Patara Plajı girmeye hak kazandı. Dergide Antalya, Patara’nın 15 kilometreye varan plaj uzunluğuyla Akdenizin en uzun sahiline sahip olduğuna değinilirken sakin denizinin, antik eserlerle ve kumullarla sarılı olarak sahil boyunca uzandığı da belirtiliyor. Patara’nın ayrıca kaplumbağaların yumurtlama bölgesinde bulunduğu ve yarı gömülü bir Roma amfitiyatrosunu barındıran bir arkeolojik parkada sahip olduğu belirtiliyor.

Patara Resort rönesansı yaşıyor

Akdeniz’in güzel bir koyundaki eski Rum balıkçı köyü Kalkan’da kurulu bulunan Patara Prince Resort, dünyanın ünlü Butik Oteller markası arasına girdi. Türk evlerinin özgün çizgileri ve Kalkan koyunun odanın içine yansıttığı renklerle odalarında rönesans devri yaşayan Patara Prince Resort, 0242-8443920 nolu telefondan rezervasyonları kabul ediyor.
  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Şu an okunanlar

.

Bebek Beslenmesi

Bebeğiniz için en önemli ve uygun besin anne sütüdür. Özellikle ilk 6 ay anne sütü bebeğin tüm besin ihtiyacını karşılar. Normal şartlar devam ettiği sürece başka hiçbir ek bir...

.

Hızlı Makyaj Yapmak

Hızlı Makyaj Yapmak, Hızlı Makyaj nasıl yapılır...

.

Ramazanda Beslenme

RAMAZAN ayı, toplumumuzun yaşamında önemli bir yer teşkil eder. Gün içinde yemek yenilemediği için sahur ve...

.

Verao moda

Vero moda romantik yaz isteyenler için harika.Kısa belden bağlamalı şortlar çiçekli bluzlar ve daha fazlası. Kendinizi harika hissedeceksiniz.İşte sizin için seçtiklerimiz. ...

.

10 Harika Besin

Zinde hissetmek ve yaşamak için tek yol vitamin hapları değil. İşte her zaman bulabileceğiniz doğal ve zengin vitamin, lif, mineraller içeren 10 gıda!.. Yoğun iş yaşamı, koşuşturmaca...

Patara pilajı cennetin adresi

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Patara pilajı cennetin adresi